Kako povećati trombocite prirodnim putem

zeleno lisnato povrcePostoje osobe koje imaju manjak trombocita u krvi, pa se pitaju kako povećati trombocite prirodnim putem. Nizak nivo trombocita u krvi je trombocitopenija. Trombociti ili krvne pločice nastaju u koštanoj srži i sastavni su deo krvi, čija je glavna uloga zaustavljanje krvarenja odnosno zgrušavanje krvi. Onda je sasvim jasno da, ako patite od niskog nivoa trombocita u krvi, dovodite svoje telo u opasnost. Moguć je problem da zaustavite krvarenje, čak i kod obične posekotine. Ove krvne pločice su sićušne i pomažu da se formira krvni ugrušak, čime se praktično zaustavlja krvarenje. Kad ima dovoljno trombocita, oni se pri posekotini, slikovito rečeno,  lepe jedni za druge i formiraju ugrušak. Time je smanjen rizik od krvarenja. Tačno je da postoje lekovi koji pomažu kod manjka trombocita, ali ima načina kako povećati trombocite prirodnim putem.

Saveti za povećanje trombocita

Kao prvo potrebne su promene u ishrani. Naročito se preporučuje uzimanje što više povrća u ishrani, a posebno zelenog lisnatog povrća ( kelj, kupus, zelena salata, zelje, spanać, blitva). Uzrok smanjenog stvaranja trombocita može biti nedostatak folne kiseline, a njen izvor je upravo zeleno lisnato povrće. Moguće je da je uzrok trombocitopenije nedostatak vitamina B12 (izvori meso, jaja, mleko, riba). Važno je uzimati hranu koja sadrži omega 3 masne kiseline, a to je recimo masna riba i laneno seme.  Prema nekim istraživanjima pšenična i ječmena trava, koja se pije u vidu soka, može značajno doprineti regulisanju nivoa kako eritrocita i leukocita, tako i trombocita.
Alkohol može biti razlog za manjak trombocita i time sprečava zgrušavanje krvi. Alkohol treba izbegavati. Proizvode sa kofeinom i rafinisanim šećerom , te brzu hranu isto tako treba izbeći. Upotreba lekova može biti razlog za smanjivanje broja trombocita. Razlog za nedostatak trombocita mogu da budu i neka oboljenja, kao bakterijske i virusne infekcije ili smanjena funkcija jetre, pa je potrebno obratiti se lekaru.
Dovoljno sna i odmora može biti od koristi za proizvodnju trombocita. I fizička aktivnost u vidu vežbi ili sporta može pomoći.

Vitamin K

Vitamin K ima značajnu ulogu za zgrušavanje odnosno koagulaciju krvi. Po koagulaciji je i dobio naziv K. Zato ga zovu koagulacijski, antihemoralgični vitamin i faktor dugovečnosti. Vitamin K se najviše nalazi u povrću i još nekim biljkama. Dobri izvori K vitamina su: karfiol, kelj, kupus, prokelj, zelje, spanać, kopriva, borove iglice, listovi kestena, zeleno lisnato povrće, paradajz, grašak, soja, šargarepa, krompir, morske alge i riblje ulje.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!