Biljka svekrvin jezik sanseverija cveće

Svekrvin jezik biljka, sanseverija ili indijansko pero su sve različiti nazivi za jednu istu biljku, latinskog imena Sanseveria. Poreklom je iz zapadne Afrike. To je sobna ukrasna biljka, koja se uzgaja vekovima. Ima više vrsta. Sanseverija naziv potiče od grada San Severo, a dat je u čast italijanskog princa Raimondo di Sangro. Zove se i indijansko pero zbog izgleda biljke. Radi se o zeljastim biljkama zimzelenim i sukulentnim. Poznata je negde i kao svekrvin jezik, ali ima i drugih biljaka koje se tako zovu, kao kaktus svekrvin jezik.

Uzgoj i nega

Sanseverija spada u sobne biljke za tamne prostore. Naime ona uspeva na svetlom, u polusenci i senci, ali i u mračnim prostorijama sa vrlo malo svetlosti. Reč je o vrlo otpornoj biljci, pa je uzgoj vrlo jednostavan. Dobro podnose sušu, odnosno ređe se zalivaju. Tokom zime ju je dovoljno jednom mesečno zaliti. Ne podnosi mnogo vlage u zemljištu, jer može da trune od toga. Odgovaraj joj sobna temperatura ili nešto niža, a ne podnosi temperature ispod 10 stepeni. Najpoznatiji kultivar je Sanseveria trifasciata, uspeva u kućnim uslovima, uspešno opstaje i podnosi centralno grejanje. Listovi su zeleni, visoki i sabljasti, a duž ivice se nalazi žuta pruga. Razmnožava se lisnim reznicama i podelom bokora. Ako se razmnožava lisnim reznicama, žuta pruga po obodu se gubi. Deljenje bokora se radi u proleće, a razmnožavanje lisnim reznicama u leto. Sanseverija cveće raste iz zemlje. Visok žuti cvetni klas sa malim zvezdolikim cvetovima izbija iz zemlje do samih listova. Može da cveta u bilo koje doba godine, ali najčešće je to u leto. Prosečna biljka, koja ima lisnu rozetu, stvara dva do tri nova lista godišnje. Biljka svekrvin jezik ne treba baš često da se presađuje. Najčešće jednom u dve godine. Interesantno je da bolje napreduje u manjoj, nego u većoj saksiji. U pogledu zemljišta najbolje je izabrati ilovast supstrat. Zbog svog oblika, treba povesti računa da sanseverija bude dobro ukorenjena u saksiji, da se ne bi prevrtala. Što se prihrane tiče, leti se dodaje tečno đubrivo na svakih 21 dan. Kad je u pitanju svekrvin jezik orezivanje, uklanjaju se samo oštećeni i bolesni listovi. Suv vazduh je sasvim pogodan, znači bez orošavanja. Listovi se čiste vlažnom krpom. Ako se pravilno održava, a posebno ako se malo zaliva, indijansko pero može imati dug životni vek.

Svekrvin jezik kao lek

Prema dosadašnjim istraživanjima, ova biljka fenomenalno prečišćava vazduh, zapravo sposobna je da uklanja neke toksine iz vazduha, kao što su formaldehid, ksilen i toluen. Ipak treba biti na oprezu, jer su listovi ove biljke otrovni. Ne preporučuje se da je držite u spavaćoj sobi i u blizini dece.
U Africi se listovi koriste za proizvodnju vlakana. Neke vrste, kao što je recimo Sanseveria ehrenbergii, imaju antiseptičke osobine, pa se listovi koriste kao zavoji za rane u tradicionalnoj medicini, za prvu pomoć.

Gde kupiti i cena

Kad je u pitanju sanseverija prodaja,  može se kupiti u cvećarama. Cena se kreće oko par stotina dinara za male sadnice. Prilikom kupovine treba povesti računa, da biljka nije oštećena. Obratite pažnju da listovi nemaju suve pege, te da sami obodi listova nisu oštećeni. Važno je i da biljka bude dobro ukorenjena, jer zna da poraste bujno i ako nije adekvatno učvršćena može da se prevrne.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!