Sok od malina recept kako se pravi

sok od malinaSok od malina je pravo letnje osveženje. Maline sazrevaju u najtoplije godišnje doba i ne mogu se dugo čuvati. Treba ih pojesti odmah, zamrznuti ili iskoristiti na neki drugi način. Mi predlažemo i predstavljamo recept, kako se pravi sok od malina bez semena. Uz nekoliko kockica leda ovaj sok može biti vrhunski užitak.

Kako napraviti sok od malina

Zrele, sočne maline potopiti u vodu. Dodati sok od limuna. Poklopiti i ostaviti od 12-24 sata na hladnom mestu uz povremeno mešanje. Zatim procediti sok i propasirati maline kroz gazu. Na gazi ostaje seme. Sipati sok od malina u čaše i zasladiti medom ili šećerom, po želji. Dodati u svaku čašu po dve kockice leda. Sok se popije isti dan, a ako vam se svidi pravite ga ponovo.

Sastojci

1 kg malina
1 l vode
sok od 1 limuna
zaslađivač

Kome semenke ne predstavljaju problem može da pojednostavi stvari i maline ubaci u blender. Zatim ih razredi sa vodom, doda zaslađivač i led.

Karakteristike maline

Malina je vrlo cenjeno voće. Crveni plodovi bobice počinju da sazrevaju već u junu mesecu, a ima ih i u julu. Pre svega se koristi za deserte. Upotrebljava se za torte, kolače, sladolede i druge deserte. Plod se jede u svežem stanju, ali pošto je lako kvarljiv, veći deo proizvodnje ide u hladnjače. Smrznuta malina je naš važan izvozni proizvod, a tek mali deo roda se pojavi na pijacama u svežem stanju. Posebno je cenjena u razvijenom svetu, zbog ukusa, arome i lekovitosti. Nema mnogo kalorija, a ipak je vrlo ukusna.

Lekovita svojstva maline

Plod maline važi kao dobro sredstvo za izbacivanje tečnosti iz organizma. Veruje se da sastojci iz maline imaju ulogu u snižavanju šećera u krvi, kao i u lečenju ekcema. Vrlo je preporučljiva dijabetičarima, ako se ne sladi. Poslednjih godina se proverava efekat delovanja maline na maligne ćelije i sprečavanje njihovog širenja.
List maline je lekovit. U narodnoj medicini se upotrebljava za ispiranje usta, kod upale organa za varenje i protiv proliva (kao i list kupine).
Od semenki maline se pravi ulje koje ima izuzetno povoljno dejstvo na kožu. Deluje tako što hidrira i štiti kožu od sunca, vetra i hladnoće. Ima dobar prirodni zaštitni faktor pa se koristi kao ulje za sunčanje. Koristi se još i kod ekcema, dermatitisa, strija.

maline

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!