Potočarka prolećna salata iz potoka

vodeni kresBiljka potočarka, kako joj sam naziv kaže, voli potoke, izvore, obale reka. To joj je prirodno stanište. Potočarka je trajna zeljasta biljka, idealna prolećna salata. Sakuplja se odsecanjem gornjih delova biljke, ne čupa se cela biljka, da koren ostane. Ako je okolina čista i nezagađena može se koristiti u ishrani. Listovi su zeleni i sočni, pomalo ljutog i gorkog ukusa. Najbolje je da se koristi u proleće kad su listovi mlađi, jer u kasnijem periodu ukus postaje još oštriji.
Photo:HealthAliciousNess

Dakle bere se pre cvetanja. Biljka cveta od maja do oktobra. Cvetovi su bele boje, sitni i grupisani u cvasti. Potočarka može i da se uzgaja, ako se obezbede adekvatni uslovi, koje biljka zahteva. Drugi poznati narodni nazivi za ovu biljku su ugas, krstovnik, dragušac, vodeni kres. Latinski naziv je Nasturtium officinalis.

Kako se koristi potočarka u ishrani

Potočarku pre upotrebe treba dobro oprati, kao i svaku salatu. Sveži listovi su jedino pravo rešenje, jer se kuvanjem i sušenjem gube dragoceni sastojci. Tako da je najbolje da se koristi kao salata ili začin u svežem stanju. Kao začin se vrlo dobro slaže uz sir, jaja, krompir i mnoga druga jela.
Preporuka je svima da ako imaju mogućnosti gaje potočarku kao zdravu hranu, jer je bogata vitaminima i mineralima. Preporučena dnevna količina je do 250 grama po osobi. Može se kombinovati sa drugim salatama posebno sa maslačkom.

Lekovita svojstva potočarke

Veruje se da je biljka potočarka bila poznata još u antičkom periodu. Uvek je cenjena zbog svoje hranjivosti i lekovitih svojstava. Sadrži mnogo C vitamina, provitamin A, D vitamin, a ima i E i B vitamina. Od minerala treba istaći značajan sadržaj joda, gvožđe, kalijum i fosfor. Potočarka je odlična za šećeraše. Pomaže obolelima od katara pluća, skorbuta, za bolesti bešike i žuči. Ugas je koristan i kod malokrvnosti. Smatra se da čisti krv i podstiče apetit, te povoljno deluje na organe za varenje.

Manje poznata narodna imena

Bobovnjak, vodena gorušica, drezga, resnik, beli ugaz, grbak, gardun, vodena loćika

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!