Čajevi za jutarnju mučninu u trudnoći

muka

Jutarnje mučnine su sastavni deo trudnoće, i nisu nikakva bolest već normalna pojava u tom periodu. One se obično javljaju u 6.nedelji trudnoće i traju sve do 12.nedelje. Kod nekih trudnica je ovaj problem više izražen, a kod nekih manje. Mučnina se javlja kod većine trudnica, naročito kod prvorotki. Nije tačno utvrđen razlog zašto se javlja jutarnja mučnina u trudnoći, ali evidentno je da hormonske promene imaju neke veze sa tim. Iako se obično koristi termin jutarnje mučnine, neke trudnice se sa mučninom suočavaju u poslepodnevnim ili večernjim satima. Preosetljivost na mirise i gađenje pri samoj pomisli na neku hranu, nije ništa neobično. Mučnine često mogu biti vrlo uporne i naporne, pa je jako bitno da znate da ih na prirodan način pomoću biljaka možete ublažiti.
Jedna od prirodnih i zdravih metoda može biti uz pomoć biljnih čajeva.

Na koji način čajevi mogu pomoći?

Odredjene vrste čajeva deluju tako da opuštaju kompletan naš organizam i olakšavaju varenje i stomačne tegobe. Upravo zato su čajevi efikasni za ublažavanje jutarnjih mučnina tokom trudnoće.
Preporučuje se da čaj, koji bi trebalo da vas opusti i olakša tegobe, pijete između obroka.Ipak trebate biti obazrivi koje čajeve birate za ovu vrstu problema, jer nemaju svi isto dejstvo i nisu svi korisni u ovom slučaju.

Koje vrste čajeva su najbolje u ovom slučaju?

Čaj od mente. Sa ovim čajem nema greške, pošto je jedan od najboljih za ublažavanje stomačnih tegoba, otežano varenje, nadimanja i mučnine.
Ovaj čaj smanjuje povećani nivo hormona koji je nastao tokom trudnoće pa će blagotvorno delovati na trudnice.

Čaj od maline. Malinov list se koristi za pravljenje čaja koji je vrlo efikasan za jutarnje mučnine kod trudnica.  Dovoljno je da ga pijete jednom do dva puta dnevno.

Čaj od djumbira.
Ova vrsta čaja je generalno dobra za mučnine, ali trudnice ipak trebaju biti oprezne sa njim i pre korišćenja je poželjno da se posavetuju sa svojim lekarom. Postoje kontradiktorni stavovi oko upotrebe čaja od đumbira u trudnoći.

Za koji god čaj da se odlučite znajte da ne može učiniti čuda da mučnine odjednom i potpuno prestanu. Imajte u vidu da je to odlika normalne i zdrave trudnoće i da obično traje 6 nedelja. Zato se pripremite na to i budite strpljive tokom tog perioda.

Još zanimljivih informacija o ublažavanju raznih zdravstvenih problema pomoću čajeva možete videti na: najboljicajevi.com

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!