Čaj od bosiljka za kašalj i prehladu priprema

bosiljak u saksijiBosiljak je biljka koja je uglavnom poznata kao začin, posebno za čuveni pesto sos, ali i čaj od bosiljka se koristi u fitoterapiji. Iskustva kažu da pomaže za kašalj i prehladu, a sasvim se jednostavno priprema. Može se naći sušeni bosiljak, a ponekad ga ima i svežeg na pijaci. Vrlo se lako uzgaja. Raste u obliku malih žbunova. Ono što je dobro i za ljude koji nemaju svoju baštu, jeste to da bosiljak u saksiji mogu da zasade, tako da će uspevati na terasi ili na prozoru. Ima specifičan miris, koji krasi mnoga jela mediteranske kuhinje.

Kako se priprema čaj od bosiljka

Čaj od bosiljka se može pripremati od suvog bosiljka ili svežeg. Za jednu šolju čaja potrebna je mala kašika suvog bosiljka ili velika kašika svežeg bosiljka. Iseckati svež bosiljak i sipati potrebnu količinu ili odmeriti sušeni bosiljak i sipati. Staviti vodu na ringlu do ključanja. Preliti bosiljak ključalom vodom. Možete procediti čaj ili ga piti neproceđenog, dok su listići još uvek unutra. Treba da odstoji bar 10 minuta poklopljen, pre nego što ga procedite ili počnete piti.

Za šta je dobar čaj od bosiljka

Kod nas čaj od bosiljka nije toliko popularan, iako ima lekovita svojstva. Čaj od bosiljka je još poznat kao tulsi čaj i koriste ga najviše hindusi. Ovaj čaj se ponajviše koristi radi sprečavanja upornog kašlja, ali i upale grla, prehlade, groznice i drugih bolesti. Efikasno uklanja sluz iz disajnih puteva i tako pročišćava sinuse. Veruje se da čaj od bosiljka poboljšava memoriju i opušta. Ako se čaj od bosiljka uzima redovno, to može biti od pomoći, da budemo opušteniji i manje napeti u stresnim životnim situacijama. Koristi se u kombinaciji sa kardamomom kod temperature. Kombinuje se sa đumbirom i medom u slučaju bronhitisa i astme. Takođe, veruje se da bosiljak pomaže i kod srčanih problema i visokog holesterola. Čaj od bosiljka je još dobar protiv upale desni i infekcije usta.

suseni bosiljak

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!